SVE O PILATESU NA SPRAVAMA


Pod pilates spravama (pilates apparatus) podrazumevamo sledeće:

  • Reformer
  • Chair
  • Cadillac
  • Ladder barrel
  • Spine Corrector

Sve njih osmislio je Jozef Pilates, osnivač pilates metode vežbanja.

Vežbanjem na spravama se brže postiže rezultat, te možemo razmišljati kao o pilates teretani.

Reformer jeste najpoznatija pilates sprava.

Mnogi misle sada ću da legnem, ništa da ne radim i da vežbam. Nije baš tako.

Ležimo na jednom delu koji se zove platforma, koja je zakačena za ram reformera putem opruga različite jačine.

Npr. kada ležimo na leđima, noge su nam zakačene za kanape, ukoliko stavimo slabiju oprugu, više nam radi stomak, ili čuveni core. Kada su jače opruge više nam rade noge.

Da, pored platforme postoje i kanapi, koje možemo stavljati na noge ili ruke.

Pored ležanja na reformeru, možemo da stojimo, klečimo, stojimo pored reformera, dok nam je noga ili ruka na platformi. Veliki broj mogućnosti nam pruža reformer kao pilates sprava.

Stolica je osmišljena kao multifunkcionlana sprava, za male njuorške apartmane, da se može koristiti za vežbanje i kao trpezarijska stolica, na kojoj bi sedeli i obedovali njeni vlasnici.

Cadillac ili trap table kako se još zove, jeste sprava koju viđate lepe i izazovne fotografija na internetu. Na njoj se izvode vežbe inverzije, tj. kada se okrenete naopačke, za sve vas koji volite izazov.

Takođe se koristi kao i prostirka na kojoj možete uraditi vežbe sa MAT pilatesa, plus dodatak su opruge da bi otežale vežbu kao i šipke koje pomažu kod istezanja.

Ladder barrel i spine corrector spadaju u sprave koje bih rekla radi samo telo nema pomoći opruga ili šipki. Tu ste sami sa sobom. Sa jedne strane su izazovne, ali i na njima se mogu raditi vežbe koje su za početnike ili za rehabilitaciju.

Pored ovih 5 sprava koje je osmislio Jozef Pilates u savremenom pilatesu imamo nove sprave koje možete naći u Like pilates studiju.

To su:

  • Core Align
  • MOTR
  • Kanapi- Bodhi Suspension sytem