Šta je pilates? – istorija, nastanak pilatesa.

Sistem vežbi, pilates metodu vežbanja osmislio je sam Jozef Pilates. Kao dečak bolovao je od astme, bio je bolešljiv i krhkog zdravlja. Time je bio posebno motivisan da pomogne sam sebi, te je osmišljavao vežbe koje su kao rezultat dale snagu i gipkost.
Proučavao je anatomiju, voleo je gimnastiku, plivanje, atletiku i druge sportove.
Na Pilatesa, poseban uticaj imao je klasični grčki ideal muškarca, da li grčko poreklo ili svrsishodan spoj duha, filozofije i tela, ali jasan uticaj je imao, te je pilates intelektualno vezbanje gde pored tela vezbate I duh.
Jozef Pilates,posebno je cenio klasični grčki ideal muškarca, koji je naznačavao sklad duha i tela.

Jozef Pilates je 1912. Godine trenirao detektive Scotland Yarda. Međutim po izbijanju Prvog Svetskog rata, kao I drugi Nemci našao se u pritvoru. On je nastavio da trenira, ali ovoga puta I bolesnike u zatvorskoj bolnici koristeći bolničke krevete na koje bi zakačio opruge, gde bi posebno osmišljenim pokretima gde bi se jednom vežbom jedna grupa mišića istezala, a druge kontrahovala.
Izbila je velika epidemija, mnogi ljudi su pomrli, ali nijedan od Pilatesovih vežbača.
Ta činjenica samom Pilatesu bila potvrda da je osmislio nešto posebno, spoj duha I tela.
Vratio se u Nemačku, a kada su mu ponudili da trenira nemačku vojsku emigrirao je u Ameriku.

Razvoj pilatesa?

Na svom putovanju u Ameriku upoznao je svoju buduću suprugu Claru, sa kojom je po dolasku u Njujork otovrio svoj prvi fitness studio. Kako je na istoj adresi bila i baletska škola, mnoge balerine I baletani su vežbali kod Pilatesa.
Ubrzo je pilates postao popularan među plesačima u Njujorku.
Tada je ova metoda nosila naziv Kontrolodži, kako ju se sam pilates nazvao. Međutim kako se širila vest o vežbanju pilatesa, tako je malo pomalo usvojen naziv pilates.
Jozef Pilates je sve do svoje smrti 1967. godine vodio studio sa svojom suprugom, koja je kasnije nastavila sa radom. Umro je u 87. godini.

Suština pilatesa i po čemu se razlikuje od drugih metoda?

Pilates vežbe (nekih 500), su vežbe snage, mobilnosti i fleksibilnosti celog tela. Akcenat je na izduživanju mišića, te on dobija na svojoj gracioznosti , a telo na gipkosti. Vežbe se ponavlju sporo, kontrolisano uz pravilno disanje. Time pilates spada u tehnike uma i tela (body minde).
Pilatesom vežbamo sve mišićne grupe, kako velike nogu i ruku, tako i cora, odnosno power house tj. jezgra. To su mišići stomaka, leđa, kao i karlice koji nam kao centralni deo tela daju stabilnost i čvrstinu dajući potporu celom telu. Pilates je to nazvao power hous, kao kuća moći jer odatle energija ide dalje u telo.

U 86. godini, 1965, Džozef je rekao:

„Mora da sam u pravu. Nikad aspirin. Nikad povređen u životu. Cela zemlja, ceo svet, trebalo bi da izvode moje vežbe! Mnogi bi bili srećniji.”

Izvor fotografija magazin LIFE